top of page
  • majadrab

“Self care” ni več luksuz!

Včasih se je verjelo, da je skrb zase ali tako imenovani “self care” luksuz in da si jo lahko privoščimo samo za posebne priložnosti.


Že leta 1980 je Neca Falk prepevala v svoji pesmi “Vsi ljudje hitijo v panje, kjer živijo z obrazi obrnjenimi v tla, nihče nikogar ne pozna.”

Pa je danes kaj drugače? Morda self care ni več ravno luksuz, je pa časovni nadstandard.


Preobremenjenost ljudi, hitenje, neprekinjen digitalni svet,…zahtevajo svojo ceno.

Ali si bomo res vzeli čas za sebe šele, ko bo prepozno ali samo za posebne priložnosti. Kdaj bo prišel čas za naš self care?


Skrb zase je zgrajena na sočutju do sebe. Če vaše sočutje ne vključuje vas samih, ni popolno.

S self careom razvijamo odnos s seboj - kar nas dejansko podpira pri razvijanju odnosov z vsemi drugimi.

Ker pa v mnogih primerih sočutje do samega sebe ne pride naravno, se ga je v mnogih primerih potrebno naučiti.


Prednosti self care so znanstveno utemeljene. Klinično je dokazano, da skrb zase ni le trend, ampak koristi vašemu fizičnemu in duševnemu zdravju. In v današnjem hitrem digitalnem svetu je še kako pomembno, da si vzamemo čas zase in se ponovno povežemo sami s seboj, poskrbimo za svoje potrebe in nahranimo svoje telo ter um.


Od vseh praks za self care, ki obstajajo, je masaža obraza med najbolj koristnimi. Dokazano je bilo, da masaža obraza zmanjšuje anksioznost in stanje negativnega razpoloženja ter poveča simpatično živčno aktivnost.

To je zato, ker tehnike, ki se uporabljajo med nego obraza, uporabljajo povezavo našega telesa in uma. Naša koža in um sta medsebojno povezana in stanje vaše kože je lahko ogledalo vašega splošnega zdravja. Na primer mozolj, ki se pojavi vzdolž vaše čeljusti, lahko pomeni, da se bo vaš mesečni cikel kmalu začel.

Naša telesa se vedno trudijo komunicirati z nami, vendar nam pogosto ne uspe prisluhniti. Če ste pozorni na to povezavo med kožo in umom, lahko te signale opazite in se posvetite potrebam svojega telesa.


Prav tako imajo lahko namerni pritiski in dotiki na kožo ter nekatera olja in kreme pozitivne učinke na naša čustva in zdravje. Zato lahko tretmaji obraza, ki zahtevajo masažo ali samo dotik, uspešno razbremenijo stres.


Mnogokrat so koristi, ki jih imajo tretmaji obraza za stres, podcenjene. Celotna nega obraza sprosti obrazne mišice. Prav tako spodbuja pretok krvi, ki se s starostjo upočasni. Rezultat je zmanjšana zabuhlost, mladosten sijaj, napeta koža ter boljše počutje.


Najpomembneje je, da lahko nega obraza pozitivno stimulira vagusni živec, ki je glavni živec parasimpatičnega živčevja. Vagusni živec opravlja veliko pomembnih funkcij kot so, da ščiti srce pred preobremenjenostjo, uravnava delovanje imunskega sistema, sodeluje pri obnovi celic, regulira dihanje, delovanje jeter in trebušne slinavke ter tvorbo oksitocina, hormona, ki ga povezujemo z najlepšimi občutji: s srečo, povezanostjo, zaljubljenostjo in ljubeznijo, užitkom, sproščenostjo, empatijo in blaženostjo.

Med nego obraza lahko terapevt stimulira vagusni živec na način, ki sproži sprostitev celotnega telesa. To lahko zmanjša stres in posledično pomiri živčni sistem, lahko tudi uravnovesi vaša čustva, zniža srčni utrip in celo upočasni staranje.


Stres je neizogiben del življenja. Toda kronični in nenadzorovani stres lahko opustoši naše duševno in fizično zdravje ter prispeva k prezgodnjemu staranju. Z rednim self care-om lahko preprečimo nekatere učinke stresa. Nega obraza, ki vključuje masažo, je odličen način za to.


Poslušanje in skrb za našo kožo, um in telo je ključnega pomena za premišljeno in umirjeno, zadovoljno življenje.


Pri Iluskin lahko zagotovimo prilagojeno nego za posebne potrebe vaše kože. Dovolite nam, da s pozorno in individualno nego obraza odpravimo vaše skrbi. Vabljeni k ogledu naših storitev. www.iluskin.si

Comments


bottom of page